Obisk Triestespresso 2018

Obiskali smo največji sejem kave, ki se je odvijal v evropski kavni prestolnici mestu Trst. Mesto, ki je sinonim za ta vroči napitek je gostilo sejem, ki ga v treh dneh obišče 10,000 ljudi iz 80 držav sveta. Najpomembnejši specializiran sejem je popolnoma posvečen proizvajalni verigi espresso kave in se je odvijal od 25. do 27. oktobra na simbolični lokaciji starega pristanišča Porto Vecchio, kjer so skozi stoletja v Evropo priromali milioni vreč surovih kavnih zrn iz držav proizvajalk. Tržačani so že v 19. stoletju oskrbovali več kot polovico evropskih držav s kavo.

Danes je Trst najpomembnejše pristanišče za kavo v Evropi in v svetovnem merilu predstavlja več kot 1% svetovne trgovine s kavo. Prva kavarna se je v Trstu pojavila že leta 1830 in je bila domovanje pesnikov in pisateljev tistega časa, mesto Trst pa v Evropi postavilo na vrh med mesti, ki so zaznamovala razvoj kulture pitja kave v svetu. Po navedbah organizacije Euromonitor International povprečen Tržačan na leto popije 10 kilogramov te črne razvade. Za primerjavo povprečen Slovenec letno popije 5,8 kilogramov kave.

Zraven pražarjev kave in proizvajalcev strojne opreme bi lahko rekli, da je posebej izstopala široka raznovrstna ponudba kapsul za kavne avtomate. Ko skozi večletno spremljanje trendov profesionalnih gostinskih aparatov pomisliš, da več ni možno skonstruirati kavnega aparata, ki bi s svojo tehnologijo in dizajnom izstopal nas proizvajalci z najnovejšimi modeli prav fascinirajo. Najbolj nas je navdušil italijanski proizvajalec kavnih avtomatov La San Marco, ki je predstavil aparat s 6 ročkami z možnostjo kuhanja kave na 2 straneh s prozorno stranico skozi katero se vidi grelna posoda vode.

Do prihodnjega obiska smo se po nekaj urah ogleda in poizkušanja kavnih napitkov od sejma Triestespresso 2018 do prihodnjega sejma poslovili.